(27.IX.2004) Rak i preparat ANRY - odpowiada lek. med. Wojciech Kania

Szanowny Panie Doktorze!
Mam takie pytanie: Czy sery pleśniowe są podłożem do raka? Moja ciotka jest chora na raka płuc i zażywa lek "ANRY". Czy jest on skutecznym środkiem na raka? Czy mogą go brać ludzie zdrowi lub ci, którzy nie wiedzą, że mają raka? Moja mama jest na diecie od 7 lat. Co by jej się stało, gdyby przerwała ją teraz? Pozdrawiam,
Ania W.


Droga Pani,
jeśli chodzi o sery pleśniowe, to trzeba odróżnić je od serów spleśniałych.
Pleśnie szlachetne, na bazie których powstają sery, nie mają właściwości rakotwórczych, w przeciwieństwie do tych, które są w starych, "popsutych" serach. Trzeba również wspomnieć, że odkrawanie spleśniałego kawałka sera nie uchroni nas przed działaniem szkodliwym pleśni. Rakotwórcze substancje wydzielane przez grzyba wnikają głęboko i zanieczyszczają cały produkt.
W sprawie preparatu ANRY musi się Pani dowiadywać u osób stosujących i zalecających ten preparat, bo w naszym ośrodku nie mamy doświadczeń w jego przyjmowaniu. Z informacji dostępnych w opracowaniach omawiających ten preparat jest napisane, że zabezpiecza on przed rozwojem raka, z czego wynika, że mogą go stosować osoby zdrowe lub chore, u których nie występują żadne objawy.
Chciałbym coś poradzić Pani w sprawie mamy, ale nie mam danych dotyczących dotychczasowego sposobu jej odżywiania. Samo stwierdzenie, że jest na diecie, nie zawsze mówi o tym, że stosuje prawidłowo żywienie optymalne. Jeśli nie jest stosowane ono dokładnie, bez ważenia, liczenia produktów, to można przyjąć, że nie jest to sposób odżywiania optymalny i odejście od niego nie spowoduje pogorszenia stanu zdrowia. Jeśli prawidłowo stosowane żywienie optymalne zostanie porzucone, to powrócą wszystkie dolegliwości, których się pozbyliśmy, rozpoczynając je, a przechodzenie na zwykły (niezdrowy) sposób odżywiania będzie powodowało zaburzenia w funkcjonowaniu przestrojonego organizmu. Nic nie napisała Pani na temat przyczyny chęci odstąpienia diety przez mamę. Jak do tej pory, wszystkie osoby, którym żywienie optymalne pomogło w utrzymaniu zdrowia lub pozbyciu się dolegliwości, nie odchodziły od tego rodzaju odżywiania. Z pozdrowieniami,
lek. med. Wojciech Kania