(22.11.2011) Dieta optymalna najlepsza z diet wg. Biochemii - lek. med. Przemysław Pala

Aby dowiedzieć się jakie składniki pokarmowe są dla człowieka najlepsze nie trzeba zadawać sobie wiele trudu. Wystarczy zajrzeć do ,,Biochemii'' Harpera z 1998 r. wydanej przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Jest to podręcznik dla studentów II roku medycyny. Poniżej przedstawiamy kilka faktów kłócących się z obowiązującymi, bardzo szkodliwymi, poglądami dietetycznymi:

  1. Uważa się, że tłuszcze pokarmowe obciążają, podczas gdy białka i cukry oszczędzają wątrobę. Prawda jest jednak zupełnie inna: trójglicerydy wchłaniane z przewodu pokarmowego w przeciwieństwie do białek i cukrów nie są wychwytywane przez wątrobę (str. 207).
  2. Twierdzi się, że tłuszcze pokarmowe odkładają się w naczyniach powodując miażdżycę, podczas gdy przy żywieniu tradycyjnym odpowiedzialne za to są kwasy tłuszczowe produkowane z cukrów w wątrobie (str. 207).
  3. Sądzi się, że dieta owocowo - warzywna, niskotłuszczowa powoduje obniżenie ilości cholesterolu w tkance tłuszczowej i krwi. Faktycznie jest całkiem inaczej. Duże ilości cukrów w diecie zwiększają produkcję kwasów tłuszczowych, natomiast zjadanie tłuszczu powoduje zahamowanie jego produkcji (str. 277, 328).
  4. Cukier owocowy (fruktoza) uznawany jest za bardzo zdrowy. Od dawna jednak wiadomo, że ,,zalewa'' on szlaki metaboliczne wątrobie, powodując nadprodukcję trójglicerydów i cholesterolu. Zazwyczaj z fruktozą spożywane są duże ilości glukozy, co pobudza wydzielanie insuliny i jeszcze bardziej wzmaga te procesy, co również doprowadza do cukrzycy (str. 264).
  5. Duże ilości cukrów w diecie pobudzają wydzielanie insuliny, która ,,pobudza produkcję tłuszczu, a hamuje jego rozkład'' (str. 278). Powszechnie stosowane diety cukrzycowe zawierają zazwyczaj duże ilości węglowodanów, które w praktyce uniemożliwiają wyleczenie.
  6. Często zaleca się spożywanie soi i roślin strączkowych jako źródła protein, podczas gdy wiadomym jest, że są to białka o niskiej wartości. Białkami o wysokiej wartości są natomiast białka zwierzęce, a szczególnie żółtka jaj (str.778).
  7. W wielu przypadkach osobom chorym zaleca się diety niskokaloryczne, choć wiadomo, że ustrój ssaków wymaga dostawy środków odżywczych niezbędnych do pokrycia wydatków energetycznych (str. 775).
  8. Każdy dietetyk wie, że ilość energii otrzymana ze spalania grama tłuszczu jest ok. 2,5 razy większa, niż z takiej samej ilości węglowodanów.


Tych kilka powyższych przykładów jednoznacznie określa, jakie produkty spożywcze są dla człowieka wskazane, a jakie nie.

Żywienie optymalne jest jedynym, skutecznym sposobem na życie. Natomiast prądy selektywne, których celem jest pobudzenie organizmu, dzięki zwiększeniu przepływu krwi przez określony narząd, znacznie przyspieszają powrót do zdrowia i uzyskanie zgrabnej sylwetki. Zamiast więc narzekać na swoje zdrowie, zgłoś się do nas. Pomożemy każdemu.

lek. med. Przemysław Pala

  • phoca_thumb_l_88.jpg
  • phoca_thumb_l_89.jpg
  • phoca_thumb_l_94.jpg
  • phoca_thumb_l_96.jpg
  • phoca_thumb_l_98.jpg
  • phoca_thumb_l_99.jpg
  • phoca_thumb_l_129.jpg
  • phoca_thumb_l_133.jpg
  • phoca_thumb_l_134.jpg
  • phoca_thumb_l_137.jpg
  • phoca_thumb_l_138.jpg
  • phoca_thumb_l_143.jpg
  • phoca_thumb_l_144.jpg
  • phoca_thumb_l_147.jpg
  • phoca_thumb_l_162.jpg
  • phoca_thumb_l_163.jpg
  • phoca_thumb_l_178.jpg
  • phoca_thumb_l_180.jpg
  • phoca_thumb_m_88.jpg
  • phoca_thumb_m_89.jpg
Nasz ośrodek jest upoważniony do organizowania turnusów rehabilitacyjnych z dofinansowaniem z MOPS lub PFRON.

PFRON

 

Kontakt z Nami

Akademia Zdrowia ArkadiaLido
ul. Derdowskiego 8
84-104 Jastrzębia Góra

telefon: 587744593 lub 586749714

fax: 587279874

e-mail: arkadialido@op.pl


Formularz kontaktowy

Mapa dojazdu