(17.09.2010) Celiakia - choroba trzewna - lek. med. Przemysław Pala

Szanowni Państwo!
Zwracam się do Państwa z uprzejmą prośbą o pomoc dla mojej żony Kasi. Od kilku już lat choruje ona na alergię wziewną (pyłki) i pokarmową. W ostatnim roku nasiliły się zmiany skórne  w postaci pęcherzyków  i  plamek. Okazało się  że jest uczulona na gluten i chorobę zwaną Celiaklią. Żona moja stosuje bardzo restrykcyjną dietę eliminującą  szkodliwe alergeny jednak bąble wychodzą na kości ogonowej , udach, łydkach i ramionach. Jest naprawdę już podłamana psychicznie co odbija się na całej rodzinie. Mam do  Państwa bardzo szczere pytanie: Czy ŻYWIENIE
OPTYMALNE może jej pomóc? Czy jej nie zaszkodzi? Bardzo Państwa proszę o odpowiedż
Z powazaniem
Wojciech


Szanowny Panie Wojciechu,
Celiakia zwana chorobą trzewną jest przewlekłym zespołem jelitowego złego wchłaniania w wyniku braku tolerancji glutenu lub jego frakcji gliadyny i objawia się głównie w wieku dziecięcym.

Choroba ta polega na wrodzonym defekcie enterocytów, który warunkuje jej zwiększoną przepuszczalność glutenu, czyli białek zawartych w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.

Gliadyna, przenikając przez błonę komórkową, działa w organizmie jak antygen, łączy się z przeciwciałem, tworzy kompleksy immunologiczne w błonie śluzowej jelita czczego, wzmacnia również agregację limfocytów K, uszkadzających błonę śluzową jelita.

Ciężkie postacie choroby mogą stanowić zagrożenie życia chorego. Może ona przebiegać z okresami zaostrzeń i remisji. Objawy choroby występują szybko po spożyciu pokarmów zawierających gluten. Następuje wzdęcie brzucha, osłabienie, kurczowe bóle, biegunka obfita i cuchnąca, stolce z dużą zawartością tłuszczów.

Dołączyć się może odwodnienie, niedożywienie mimo spożywania nawet obfitych posiłków, anemia wynikająca z niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12, kurza ślepota z braku witaminy A, osteoporoza z niedoboru wapnia i witaminy D. Badania laboratoryjne wykazują anemię, stolce zawierają ponad 6g tłuszczu na dobę. Cholesterol jest obniżony, upośledzone jest wchłanianie węglowodanów, białek, tłuszczów i żelaza.

Człowiek, podobnie jak i zwierzę, posiada ściśle określony model odżywiania wynikający z możliwości przyswajania przewodu pokarmowego. Dla określonego gatunku pewne produkty są jadalne, a inne nie, np. lew nie je trawy, a zebra nie zje lwa. Tak samo jest z człowiekiem, dla którego nienaturalnym pożywieniem są ziarna zbóż. To, że jadamy chleb i inne przetwory mączne, możliwe jest dzięki wprowadzeniu obróbki termicznej, która poprawia przyswajalność pokarmów do tego stopnia, że z niejadalnych mogą stać się jadalnymi.

W warunkach naturalnych człowiek nie mógł spożywać ziaren zbóż, ponieważ na surowo są niejadalne. Obecnie prawie nikt się już nad tym nie zastanawia, a przecież właśnie celiakia świadczy o tym, że gatunek ludzki nie powinien odżywiać się zbożem. U części osób gluten w nim zawarty jest traktowany jak trucizna, ponieważ w naturalnych warunkach nie mieliśmy z nim kontaktu.

Niestety, wraz z procesem niszczenia obcego białka uszkodzeniu ulega błona śluzowa przewodu pokarmowego, przez co upośledzone jest wchłanianie. W rezultacie mamy do czynienia z wyniszczeniem i zespołami niedoboru wielu witamin. Dlatego, po spłaszczeniu kosmków jelitowych, zmniejsza się powierzchnia jelita, co jeszcze bardziej upośledza przenikanie substancji odżywczych.

Już z samego opisu choroby wynika, że ŻO powinno przynieść poprawę stanu zdrowia, i jest tak rzeczywiście, ponieważ jest to dieta bezglutenowa. Po rozpoczęciu żywienia objawy jelitowe ustępują praktycznie w ciągu kilku dni - jeżeli oczywiście takowe występowały (pacjenci zwykle unikają produktów zawierających gluten). Stosunkowo szybko dochodzi również do wyrównania zaburzeń niedoborowych. W ciągu kilku tygodni ustępuje anemia, zaczyna przyrastać masa ciała i dochodzi do wzmocnienia.

Żywienie optymalne zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dlatego obserwuje się cofanie ewentualnych awitaminoz. Po kilku miesiącach diety, nawet u wyniszczonych pacjentów, nie ma praktycznie żadnych śladów choroby, co wykazują wszystkie badania diagnostyczne. W żywieniu chorych powinno się zachować normalne zasady i proporcje, należy jednak dostarczać produkty podrobowe i żółtka, których białko jest najbardziej wartościowe. Dobowe spożycie białka powinno wynosić 1-2 g/kg m.c/, choć początkowo może być to jeszcze więcej. W pierwszych miesiącach diety można zaobserwować znaczny wzrost cholesterolu we krwi (również LDL), co może niepokoić pacjentów, ale w rzeczywistości jest zjawiskiem bardzo korzystnym.

lek. med. Przemysław Pala

  • phoca_thumb_l_88.jpg
  • phoca_thumb_l_89.jpg
  • phoca_thumb_l_94.jpg
  • phoca_thumb_l_96.jpg
  • phoca_thumb_l_98.jpg
  • phoca_thumb_l_99.jpg
  • phoca_thumb_l_129.jpg
  • phoca_thumb_l_133.jpg
  • phoca_thumb_l_134.jpg
  • phoca_thumb_l_137.jpg
  • phoca_thumb_l_138.jpg
  • phoca_thumb_l_143.jpg
  • phoca_thumb_l_144.jpg
  • phoca_thumb_l_147.jpg
  • phoca_thumb_l_162.jpg
  • phoca_thumb_l_163.jpg
  • phoca_thumb_l_178.jpg
  • phoca_thumb_l_180.jpg
  • phoca_thumb_m_88.jpg
  • phoca_thumb_m_89.jpg
Nasz ośrodek jest upoważniony do organizowania turnusów rehabilitacyjnych z dofinansowaniem z MOPS lub PFRON.

PFRON

 

Kontakt z Nami

Akademia Zdrowia ArkadiaLido
ul. Derdowskiego 8
84-104 Jastrzębia Góra

telefon: 587744593 lub 586749714

fax: 587279874

e-mail: arkadialido@op.pl


Formularz kontaktowy

Mapa dojazdu