(16.VII.2003) Stwardnienie rozsiane SM - odpowiada Dr n. med. Aleksander Grigoriew

Dzien dobry ! Choruje na stwardnienie rozsiane. Przeczytałam list Agnieszki która również choruje na SM a ja choruje od 1987 roku a mam 36 lat. Stosuje diete od dwóch tygodni ale nie wiem czy dobrze się odrzywiam. Gdzie lub kto może mi pomóc, żeby się dowiedzieć, co szczególnie powinnam jeść chorując na SM? Czy wystarczą potrawy z książki dra Kwaśniewskiego? Które by były dla mnie najbardziej odpowiednie? Pozdraiam Dorota P.


Szanowna Pani,
odnośnie potrzeby stosowania żywienia optymalnego u chorych na SM wypowiadałem się we wspomnianym przez Pąnia liście do p. Agnieszki. Ten typ odżywiania jawi się jako jedyna droga do zatrzymania tej choroby. Po zapoznaniu się z książkami dra Kwaśniewskiego należy stosować się dokładnie do jego zaleceń. Można oczywiście stosować jadłospisy, które są w nich podane, zwracając przede wszystkim uwagę na odpowiednie proporcje i spożywanie białka o bardzo dużej wartości. Należy uwzględnić w menu potrawy z móżdżku, wywary z kości ze szpikiem wołowym i inne wnoszące dużo energii i tkanek, mających zastosowanie w regeneracji uszkodzonych struktur układu nerwowego. Do ustalania sposobu leczenia bierze się pod uwagę ogólny stan chorego i dotychczasowy przebieg i postać choroby, a o tym Pani nie wspomina w swoim liście. Na początku stosowania żywienia optymalnego powinna się Pani skonsultować bezpośrednio z lekarzem optymalnym, aby dokładnie ustalić zalecenia dotyczące żywienia, a także rozważyć, zależnie od Pani stanu, zastosowanie prądów selektywnych, które w znakomity sposób polepszają stan osób chorych na SM.
Z pozdrowieniami

Dr n. med. Aleksander Grigoriew
Konsultant medyczny Akademii Zdrowia Arkadia-LIDO w Jastrzębiej Górze