(15.02.2011) Zgaga, wzdęcia, odbijanie, refluks - lek. med. Przemysław Pala

Witam!
mam pytanie na temat choroby refluksowej zołądka?
mam 30 lat , na diecie jestem od 2 tygodni. Stosuję następujące proporcje: białko 60-70, tłuszcz 160-200, węglowodany 50-70.
Mam problemy z zołądkiem - częste puste odbijanie z zołądka, uczucie stania czegoś w gardle bóle brzucha zwłaszcza po lewej stronie, co jakiś czas silna biegunka z dusznościami!
12 lat temu miałam podobne problemy i wtedy zadziałała dieta Kwaśniewskiego. Teraz niestety nie! Proszę o pomoc w wyjaśnieniu przyczyny powstawania chorób refluksowych i jakie proporcje stosować.co jeść a czego unikać.
Mam wiele informacji z internetu na tem temat i widzę, ze kazdy optymalny pisze coś innego. Jedni polecają cztery posilki, inni zeby nie smazyć nic. Ktoś inny pisze zeby w proporcjach ograniczyć ilość tluszczu?
Proszę o jednoznaczne wypisanie proporcji zalecanych produktów zywnościowych!
Dodam, ze miałam robione wszystkie badania.  W gastroskopi wyszło, ze mam zapalenie zołądka i zarzucanie zółci do zołądka (lekarz powiedzial ze tak ma co druga osoba i nie trzeba się tym przejmować). W kolonoskopi wyszło, ze mam tylko lekko spulchioną błonę śluzową bez zmian zapalnych. Jedno co mnie niepokoi to wysoka amylaza  w moczu 650 przy wartości referencyjnej 325. Trzustka przebadana i zdrowa. Lipaza w normie i amylaza we krwi w normie.
Wszystkie badanai trzustki i wątroby w normie.
Proszę o pomoc i wyjaśnienie, myślę ze nurtującego wielu z nas problemu na co wskazują chociazby reklamy telewizyjne w których az roi się od leków na zołądek i zgagę.
Pozdrawiam
Karolina


Pani Karolino,
współcześnie rzadko spotyka się ludzi wolnych od problemów gastrycznych. Choroby układu pokarmowego stały się ostatnio tak powszechne, że za choroby nie są już uważane. Takie dolegliwości jak zgaga,  wzdęcia, odbijania czy bóle wątroby występują w mniejszym lub większym natężeniu u prawie całej populacji. Świadczy o tym bogactwo leków łagodzących  te objawy, które występują na naszym rynku. Prawie każde dziecko zna z reklam telewizyjnych leki na zgagę czy wzdęcia. W Polsce można nawet być analfabetą i świetnie znać się na leczeniu zaburzeń pokarmowych. Stosowane środki przynoszą naturalnie ulgę, jednak jest to działanie krótkotrwałe i trzeba je często stosować. Dzieje się tak dlatego, że nasze obecne odżywianie coraz bardziej odbiega od naturalnego. Współcześnie podstawę wyżywienia ludzi stanowią produkty niejadalne w stanie surowym i muszą one wywoływać zaburzenia gastryczne.

Istotą choroby refluksowej jest wsteczne zarzucanie zawartości żołądka i dwunastnicy do przełyku. Przyczyną tego jest niewydolność dolnego zwieracza przełyku. Objawy chorobowe powstają w wyniku drażniącego działania kwaśnego soku żołądkowego na błonę śluzową przełyku. Długotrwałe utrzymywanie się refluksu przy osłabionej odporności błony śluzowej doprowadza zazwyczaj do jej przewlekłego zapalenia.
Typowym objawem jest zgaga, czyli palący ból w nadbrzuszu lub za mostkiem, często wysoko, aż na poziomie gardła, z napływaniem do ust piekącego płynu. Zgaga występuje zazwyczaj po posiłkach, szczególnie obfitych, cierpkich, kwaśnych bądź zbyt słodkich.

Aby zrozumieć istotę refleksu trzeba wyjaśnić działanie zwieracza przełyku. Jest to okrężny mięsień znajdujący się na granicy przełyku i żołądka, który rozluźnia się aby przepuścić połykany pokarm, a następnie kurczy zapobiegając jego ewentualnemu cofaniu. Jest to konieczne z fizjologicznego punktu widzenia, ponieważ w jamie ustnej i przełyku mamy środowisko zasadowe, a w żołądku kwaśnie i błona śluzowa przewodu pokarmowego dobrze toleruje tylko takie, jakie powinno tam występować. W prawidłowo funkcjonującym przewodzie pokarmowym pokarm trafiający do żołądka nie cofa się do przełyku, tylko jest przekazywany do dwunastnicy. Niestety tylko u niewielu ludzi ta prawidłowość jest zachowana, głównie z powodu patologicznego sposobu żywienia z jakim mamy obecnie do czynienia.

Spożywanie pokarmów pochodzenie roślinnego, a głównie zbożowego powoduje, że w przewodzie pokarmowym ich objętość się zwiększa (wyobraźmy sobie bułkę zamoczoną w wodzie) i dodatkowo w błona śluzowa żołądka jest zmuszona wydzielać zwiększoną ilość kwasów trawiennych do rozłożenia spożytych węglowodanów. Sytuacja to powoduje wzrost ciśnienia w żołądku i niejednokrotnie przekracza to wytrzymałość zwieracza przełyku. Dochodzi do przedostawania się gazów trawiennych do przełyku, które powodują jego drażnienie i występują dolegliwości nazywane popularnie zgagą.

Żywienie optymalne w większości przypadków prawie natychmiast likwiduje objawy związane z cofaniem się treści pokarmowej i gazów trawiennych. Pokarmy spożywane przez optymalnych są zazwyczaj mniejsze objętościowo i nie ulegają pęcznieniu w środowisku wilgotnym jakie panuje w przewodzie pokarmowym, dodatkowo do ich trawienia potrzeba jest mniej kwasu solnego, który produkuje żołądek. Istotne znaczenie ma też fakt, że tłuszcze pokarmowe mają odczyn zasadowy w stosunku do soku żołądkowego i powodują jego neutralizację. Z powyższych przyczyn osoby rozpoczynające dietę optymalną praktycznie od zaraz odczuwają ustąpienie objawów takich jak wzdęcia, odbijanie, czy zgaga. Niejednokrotnie dzieje się tak już po pierwszym optymalnym posiłku.

Podobne zjawisko wystąpiło u Pani, gdy po raz pierwszy zastosowała żywienie doktora Kwaśniewskiego. Sytuacje odmienne występują niezwykle rzadko. Jako lekarz zajmujący się dietą optymalną spotykałem się z takimi przypadkami sporadycznie i prawie zawsze udawało się znaleźć przyczynę.

Najczęstszym powodem utrzymywania się refleksu na żywieniu optymalnym jest defekt mięśnia zwieracza przełyku lub (znacznie rzadziej) występowanie pasożytów w przewodzie pokarmowym.

Podstawowym defektem wpustu żołądka może być tzw. przepuklina rozworu przełykowego, polegająca na „wciskaniu” się fragmentu żołądka w obręb zwieracz przełyku i rozciąganiu go. Przy wypełnionym żołądku nie pozwala ona na pełne domknięcie się zwieracza i treść żołądkowa ma swobodny dostęp do przełyku. Po o opróżnieniu żołądka objawy całkowicie ustępują. Aby wykryć ten defekt trzeba wykonać zdjęcie rentgenowskie przewodu pokarmowego z kontrastem w pozycji odwróconej, czyli „do góry nogami”, wtedy przepuklina może się ujawnić. Niestety leczenie przyczynowej tej wady jest tylko operacyjne i należy zadać sobie pytanie, czy dolegliwości są tego warte. Sporadyczna zgaga może być leczona środkami zobojętniającymi spożywanymi po posiłku (np. alugastrin czy maalox) lub prościej poprzez wypicie 100 ml słodkiej śmietany.

W niektórych przypadkach skutkuje zastosowanie prądów selektywnych S na żołądek, ale o tym powinien zadecydować lekarz po szczegółowym zebraniu wywiadu i zbadaniu pacjenta.

Jeżeli ma Panie taką możliwość, to proponuję wizytę u lekarza w Arkadii, ale przypuszczam , że samo picie śmietany powinno znacznie złagodzić lub usunąć dolegliwości.

Lek. med.. Przemysław Pala
Akademia Zdrowia Arkadia Lido

  • phoca_thumb_l_88.jpg
  • phoca_thumb_l_89.jpg
  • phoca_thumb_l_94.jpg
  • phoca_thumb_l_96.jpg
  • phoca_thumb_l_98.jpg
  • phoca_thumb_l_99.jpg
  • phoca_thumb_l_129.jpg
  • phoca_thumb_l_133.jpg
  • phoca_thumb_l_134.jpg
  • phoca_thumb_l_137.jpg
  • phoca_thumb_l_138.jpg
  • phoca_thumb_l_143.jpg
  • phoca_thumb_l_144.jpg
  • phoca_thumb_l_147.jpg
  • phoca_thumb_l_162.jpg
  • phoca_thumb_l_163.jpg
  • phoca_thumb_l_178.jpg
  • phoca_thumb_l_180.jpg
  • phoca_thumb_m_88.jpg
  • phoca_thumb_m_89.jpg
Nasz ośrodek jest upoważniony do organizowania turnusów rehabilitacyjnych z dofinansowaniem z MOPS lub PFRON.

PFRON

 

Kontakt z Nami

Akademia Zdrowia ArkadiaLido
ul. Derdowskiego 8
84-104 Jastrzębia Góra

telefon: 587744593 lub 586749714

fax: 587279874

e-mail: arkadialido@op.pl


Formularz kontaktowy

Mapa dojazdu