(14.III.2005) Problemy jelitowe - odpowiada lek. med. Wojciech Kania

Szanowny Panie Doktorze!
Od października ubiegłego roku jestem na diecie optymalnej. Chciałam podkreślić, iż nie biorę żadnych leków. Oprócz dolegliwości żołądkowych, które od czasu do czasu mi się pojawiały, brałam RENIGAST.
Latem w 2004 r. miałam robioną gastroskopię - stwierdzono niejakie grudkowate nadżerki, nawet były brane wycinki i przepisano mi wtedy KREON na trzustkę. Stosowałam do tej pory B: 60-70, T: 180-200, W: 40-50. Teraz podwyższyłam węglowodany do 60 i odczuwam takie jakby skurcze w nogach (miałam operację na kolano 4 lata temu, w konsekwencji powstał zakrzep), a szczególnie w tej nodze czuję takie obciążenie. Zrobiłam sobie teraz badania moczu i krwi - są dobre, ciężar 1.020, pH 5.0, reszta ujemna, Urobilinogen - norma. OB. 8, AST surowica 18, ALT surowica 37, WBC 4,9, RBC 4,88, HGB 14,3, LY% 52,8, reszta w normie. Miewam zaparcia. Pod koniec grudnia zauważyłam w kale wydzielinę (w postaci jakby smarków o barwie rdzawej krwi) i utrzymuje się ona do dnia dzisiejszego w niedużych ilościach. Będąc u lekarza, dostałam skierowanie na kolonoskopię "Sopmed". Boję się tego badania.
Mam 56 lat, waga 68 kg przy wzroście 160 cm. Przy stosowaniu tej diety schudłam 4 kg. Proszę o odpowiedź, czy odpowiednio stosuję dietę, gdyż przeraża mnie szczególnie problem z kałem, który wyżej opisałam. Za odpowiedź z góry Panu dziękuję.

Teresa G.


Pani Tereso
Mam nadzieję, że podane dolegliwości w liście są jedynymi, które Panią trapią. Ich przyczynę należy znaleźć i dlatego radzę ze spokojem poddać się procesom diagnostycznym proponowanym przez lekarzy. Nie są one obciążające dla organizmu, a mogą dostarczyć wielu potrzebnych informacji dotyczących stanu Pani zdrowia i pozwolą na dokładniejsze ustalenia dotyczące dalszego leczenia czy postępowania terapeutycznego, do którego zalicza się również sposób odżywiania. Jeśli chodzi o odżywianie, to ma ono wielki wpływ właśnie na schorzenia przewodu pokarmowego, który jest w szczególności wrażliwy na to, co jemy. Biorąc pod uwagę choroby, których można się pozbyć przechodząc na Żywienie Optymalne, trzeba powiedzieć, że właśnie dolegliwości związane z układem trawiennym ustępują najszybciej. Z Pani listu wynika, że problemy żołądkowo-jelitowe występowały już od jakiegoś czasu i stosowała Pani leki mające zlikwidować dokuczliwe objawy. Przechodząc na system odżywiania polecany przez Dra Kwaśniewskiego, będzie Pani miała możliwość leczenia własnego organizmu ze schorzeń , które dają o sobie znać na co dzień w postaci niepokojących objawów. Nie podała Pani, skąd ma zalecenia BTW do stosowania ŻO i czy konsultowała się z lekarzem optymalnym. Stosowanie żywienia optymalnego (szczególnie u osób chorych) wymaga ścisłego uregulowania i przestrzegania wyznaczonych reguł. Biorąc pod uwagę Pani list, proponowałbym takie układanie dziennego jadłospisu, aby dostarczać organizmowi ok. 45-50 g białka, 120-140 g tłuszczu i 50 g węglowodanów dziennie. Postawienie odpowiedniego rozpoznania po przeprowadzeniu badań może spowodować zmiany w zaleceniach dotyczących żywienia optymalnego, dlatego zalecam Pani po otrzymaniu diagnozy skontaktować się z kompetentną osobą mogącą skorygować w razie potrzeby powyższe zalecenia. Chciałbym podkreślić fakt, że zastosowanie żywienia optymalnego nie może zastąpić rozpoczętych badań mających na celu rozpoznanie choroby, która Panią trapi. Wiem, że wiele osób szuka różnych metod, aby pozbyć się choroby. Szczególnie podatni są na sposoby leczenia naturalnego, które wzmacniają organizm bez jego zbędnego obciążania. Jeżeli w Pani przypadku zostanie rozpoznana choroba żołądka lub jelit, to proszę stosować w odpowiedni sposób żywienie optymalne, aby zlikwidować przyczyny dolegliwości. Badania laboratoryjne, które Pani przedstawiła w liście, nie wykazują odchyleń od normy i dlatego nie stanowią powodu, dla którego powinienem dawać Pani specjalne zalecenia dotyczące stosowania ŻO. Aby stosować prawidłowo optymalny model odżywiania, trzeba pamiętać o tym, żeby oprócz przestrzegania odpowiednich ilości BTW stosować przy sporządzaniu codziennych posiłków zasadę takiego różnicowania składników, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych substancji. Jeżeli w czasie stosowania ŻO pojawiają się objawy nie występujące do tej pory, należy je wyjaśnić, czy mają związek ze zmianą sposobu odżywiania. Jednym z takich badań jest sprawdzanie obecności ciał ketonowych w moczu, które najczęściej towarzyszą nocnym skurczom mięśni w nogach. Jeśli badanie moczu wykaże podwyższony poziom tych ciał, to należy zwiększyć odpowiednio ilość spożywanych węglowodanów w ciągu doby.

Z pozdrowieniami,
lek. med. Wojciech Kania

  • phoca_thumb_l_88.jpg
  • phoca_thumb_l_89.jpg
  • phoca_thumb_l_94.jpg
  • phoca_thumb_l_96.jpg
  • phoca_thumb_l_98.jpg
  • phoca_thumb_l_99.jpg
  • phoca_thumb_l_129.jpg
  • phoca_thumb_l_133.jpg
  • phoca_thumb_l_134.jpg
  • phoca_thumb_l_137.jpg
  • phoca_thumb_l_138.jpg
  • phoca_thumb_l_143.jpg
  • phoca_thumb_l_144.jpg
  • phoca_thumb_l_147.jpg
  • phoca_thumb_l_162.jpg
  • phoca_thumb_l_163.jpg
  • phoca_thumb_l_178.jpg
  • phoca_thumb_l_180.jpg
  • phoca_thumb_m_88.jpg
  • phoca_thumb_m_89.jpg
Nasz ośrodek jest upoważniony do organizowania turnusów rehabilitacyjnych z dofinansowaniem z MOPS lub PFRON.

PFRON

 

Kontakt z Nami

Akademia Zdrowia ArkadiaLido
ul. Derdowskiego 8
84-104 Jastrzębia Góra

telefon: 587744593 lub 586749714

fax: 587279874

e-mail: arkadialido@op.pl


Formularz kontaktowy

Mapa dojazdu