(12.IV.2005) Zaparcia - odpowiada lek. med. Wojciech Kania

Szanowni Państwo!
Znam książki: dr. Lutza, dr. Kwaśniewskiego, dr. Ponomarenko. Wiem, że istniało wiele innych diet i sposobów odżywiania się. Niestety, nigdy nie znalazłam diety odpowiadającej moim potrzebom ze wskazaniem na mój problem. Od 30 lat problemem moim są wrzody żołądka. Mam zdrową dwunastnicę, woreczek żółciowy i jelito grube. Mój żołądek jest bezkwasowy. Dla przykładu wypisałam dane z karty szpitalnej:
0 1 2 3 4 5 6
8 8 10 9 7 8 9 ilość w ml.
0 0 0 0 0 0 0 kwas solny wolny
13 8 7 6 7 3 5 kwasota ogólna
próba Uffalmana - ujemny
próba benzydynowa - ujemna
Są to wyniki z 1985 roku. Niestety późniejsze karty szpitalne pogubiłam i nie pamiętam, ile razy metodą sondy te próby mi robiono. Były co najmniej 3x w różnych okresach. Po badaniach gastrologicznych powtarzają się diagnozy: wrzód, nadżerka podrażniona śluzówka, blizny powrzodowe itp.
Myślę, że przyczyną tej niskiej kwasowości soków żołądkowych to brak wskazań, jak się odżywiać przy chorobie wrzodowej. Nie wiem już, jaka dieta byłaby najlepsza.
Ta choroba to dla mnie duży problem, gdyż mam ciągłe zaparcia i kłopoty z przyjmowaniem leków.
Następnym moim problemem jest powtarzająca się anemia. Od 10-ego roku życia co 4-5 lat byłam w szpitalu na badaniach i transfuzjach. Mam grupę krwi AB Rh minus. Ostatni nawrót anemii miałam w 2002 roku. Ostatnią transfuzję miałam w 1998 roku.

Prosiłabym o odpowiedź pisemną lub w OPTYMALNIKU. Proszę tylko powiadomić mnie, w którym numerze się ukaże, gdyż nie kupuję wszystkich. Jestem emerytką i na wiele nie mogę sobie pozwolić. Mam 68 lat.

Serdecznie pozdrawiam,
Teresa P.


Pani Tereso
Od wielu lat cierpi Pani na chorobę żołądka, a jeszcze dłużej na anemię. Czas pojawienia się tych chorób wskazuje, że na bazie niedokrwistości, która jest obecna od 10. roku życia, doszło do zniszczenia komórek błony śluzowej żołądka, które powinny wydzielać kwas potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Dzieje się tak w przypadku niedoboru żelaza koniecznego do wytwarzania hemoglobiny w krwinkach czerwonych, dlatego koniecznym jest jego uzupełnianie, aby organizm mógł skutecznie walczyć z anemią. Najlepszym sposobem na dostarczenie żelaza jest spożywanie posiłków bogatych w ten składnik, czyli podrobów, jajek, a więc podstawowych produktów zalecanych w Żywieniu Optymalnym. Żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego wchłania się 10-krotnie lepiej od żelaza pochodzenia roślinnego, dlatego przestrzegam przed stosowaniem diet roślinnych w celu pokrycia jego niedoboru. Rośliny, a właściwie niektóre warzywa i owoce będą potrzebne w Pani sytuacji, ale z innego powodu. Aby przyswoić i właściwie wykorzystać spożyte w pokarmach żelazo, musimy mieć odpowiednią ilość witaminy C, której wystarczającą ilość można dostarczyć w papryce czerwonej, malinach czy truskawkach. Te produkty też powinny być uwzględnione przy komponowaniu jadłospisu przez osobę odżywiającą się optymalnie, aby w naszym organizmie niczego nie brakowało do jego prawidłowego funkcjonowania.
Schorzenia układu pokarmowego i związane z nimi dolegliwości stanowią tę grupę chorób, które ustępują jako pierwsze po rozpoczęciu stosowania żywienia optymalnego, i w Pani sytuacji stanowią powód, dla którego powinna Pani rozpocząć taki sposób odżywiania. Proponowałbym, oprócz zapoznawania się z literaturą, porozmawiać bezpośrednio z kompetentnymi osobami posiadającymi odpowiednią wiedzę z zakresu żywienia optymalnego, które udzielą Pani wskazówek dotyczących ustalania i przestrzegania właściwych dla Pani jadłospisów. Pozbywanie się dolegliwości w Pani przypadku będzie uzależnione od stopnia uszkodzenia narządów, powstałego w przeciągu tych wszystkich lat trwania choroby, ale na pewno poprawy stanu zdrowia może się Pani spodziewać tylko w przypadku zmiany dotychczasowego sposobu odżywiania.

Z pozdrowieniami,
lek. med. Wojciech Kania