(07.11.2009) AMD oka a Żywienie Optymalne - lek. med. Przemysław Pala

Szanowny Panie Doktorze

Odzywiam się optymalnie już od 10 lat. Staram się zachowac obowiązującą zasadę i spożywam ok. 70g białka i podobnie weglowodanów. Z tłuszczami jest różnie, zwykle 2 razy białko ale nie zawsze.. chyba dlatego jestem lżejszy od wagi należnej.
Problem mój leży w tym, że zachorowałem na AMD prawego oka. jestem już po zabiegu laserem.
Zastanawiam się dlaczego mnie to spotkało skoro odżywiam się prawidłowo: tłuszcze z żółtek (4/dzień) i wieprzowiny oraz ze śmietany kwaśnej; białka równiez z żóltek i sera twarogowego ze śmietaną 18%. Przy cukrach bywa trochę gorzej bo zjadam chleb a teraz w lato - owoce, ale najwiecej zjadam warzyw i na nich głównie opieram "dostawę" weglowodanów.
Czy mógłby Pan wypowiedziec sie o przyczynie takiej choroby u optymalnego?
Ponadto ostatnio odczuwam dolegliwości wskazujące na zwyrodnienie stawu biodrowego (przejdę badania ale lekarz już to stwierdził)
MAM LAT 70, dziesięć lat po zawale, który nie wraca i czuję sie doskonale.... gdyby nie te problemy, których sie nie spodziewałem, jako wieloletni optymalny.
Na wizytę u lekarza w Arkadii mogę liczyc dopiero we wrzesniu, a u nas w Łodzi jest "pustynia" Więc pozostaje mi tylko list i oczekiwanie na odpowiedź na stronie www za co będę wdzięczny.

Ps. czy prądy selektywne mogą pomóc w zabezpieczeniu drugiego, zdrowego oka przed ewen. AMD? - o tym chcialem z Panem rozmawiać.. ale, rozumiem, jest duża kolejka bo mało jest lekarzy pracujących rozumem. Pisze tak, bo "mój lekarz rodzinny" poprosił mnie abym sobie zmienił lekarza, bo "moje" praktyki nie godza się z jego ..."etyką". Ręce opadają, nie?
Pozdrawiam
Dariusz Spanialski


Szanowny Panie  Dariuszu,
AMD - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem)- to choroba plamki - niewielkiego obszaru w centrum siatkówki, który pozwala na widzenie szczegółów znajdujących się bezpośrednio w centrum pola widzenia, takich jak wyrazy w książce lub obrazy w telewizji. Jeżeli nie zostanie wykryte podczas rutynowego badania okulistycznego, możemy nie zdawać sobie sprawy z postępujących zmian. Schorzenie to charakteryzuje się powolnym i bezbolesnym postępem.

Przyczyny powstawania związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej są nadal nieznane. Największą rolę ma odgrywać wiek pacjenta: choroba ta dotyczy 5-10% osób w wieku 65-75 lat i 20-30% osób w wieku ponad 75, ale podaje sie również palenie papierosów, wieloletnie narażenie na światło, niedobór przeciwutleniaczy i oczywiście predyspozycje genetyczne. Pewnym jest tylko to, że im człowiek starszy, tym większe ryzyko zachorowania.

Większość chorób zwyrodnieniowych jest spowodowana zużywaniem się tkanek przy ich niedostatecznym tempie regeneracji. Zmiany zwyrodnieniowe dotyczą wszystkich ludzi i wszystkich narządów, jednak tempo ich rozwoju zależy od narażania na czynniki szkodliwe prowadzące do zużycia i możliwości odbudowy przez organizm. Zdolności regeneracyjne zależą od skłonności osobniczych, wieku i przede wszystkim odżywienia organizmu. Prawidłowe (optymalne) żywienie zapewnia najlepsze możliwe składniki do odbudowy zużywających się tkanek, nie zapobiega jednak ich zużywaniu. Jeżeli czynniki szkodliwe będą bardzo nasilone to ludzki organizm może nie poradzić sobie i nie nadąży z procesami odnowy i tak, osoby nadmiernie przeciążające kręgosłup np. uprawiające podnoszenie ciężarów mogą mieć problemy z tym narządem mimo dobrego odżywiania, ponieważ nie jest on przystosowany do takich sportów. W praktyce rzadko mamy jednak do czynienia z tak ekstremalnymi sytuacjami, i zazwyczaj choroby zwyrodnieniowe spowodowane są niedostateczną regeneracją. Do przeprowadzenia w organizmie procesów odtwórczych potrzebne jest przede wszystkim wysokowartościowe białko i energia co pokrywa żywienie optymalne. Tak więc zdolność wyleczenia z choroby zwyrodnieniowej będzie wypadkową sposobu odżywiania, wieku, czynników zewnętrzych i predyspozycji genetycznych. Niestety dieta optymalna nie jest czarodziejską różdżką, która zapobiega procesom starzenia. Należy również wziąć pod uwagę skład biochemiczny i zanieczyszczenia występujące obecnie w pożywieniu. Szkodliwe substancje chemiczne, które używane są do polepszanie i konserwacji produktów spożywczych również powodują uszkodzenie tkanek i narządów. Obecnie mimo rygorystycznych przepisów dotyczących ilości określonych substancji w produkowanej żywności mamy tych chemikaliów coraz więcej. Wytwórcy sprytnie radzą sobie z ograniczeniami stosując wiele różnych konerwantów w jednym produkcie w dozwolonych ilościach. W ten sposób mamy nie jeden środek w przekraczającej dozwolonej dawce, ale dwadzieścia w mniejszych dozwolonych. W dzisiejszym świecie nie ma możliwości uniknięcia toksyn z pożywienia i wszyscy jesteśmy na nie narażeni. Wiele szkodliwych czynników fizycznych i chemicznych nie zostało jeszcze nawet poznanych i prawdopodobnie jesteśmy na nie stale narażeni. Dla osób stosujący dietę doktora Kwaśniewskiego to narażenie jest mniejsze niż w pozostałej populacji populacji, ale też istnieje.

Niestety prądy selektywne nie zabezpieczą Pana, ani nikogo przed zachorowaniem na AMD ponieważ jest to metoda leczenia, a nie profilaktyki. Prądy selektywne nie powinny być nawet stosowane u ludzi zdrowych, ponieważ mogą zabużyć równowagę układu wegetatywnego, choć oczywiście ryzyko to jest niewielkie, ale nie widzę sensu go podejmować, skoro i tak się nic nie osiągnie. Prądy selektywne można natomiast zastosować w chorobie zwyrodnieniowej stawu biodrowego, wcześniej jednak należy się upewnić czy to on daje dolegliwości, a nie są to np. bóle przeniesione z kręgosłupa. W przypadku AMD pozostaje systematyczna kontrola okulistyczna i regularne badania. Istnieje możliwość leczenia srodkami ziołowymi: ginko biloba, czyli miłorząb japoński (24% roztwór) - 40 mg trzy razy dziennie oraz wyciąg z czarnej borówki (25% antocjanidyna) - 80 mg trzy razy dziennie, które mogą zatrzymać postęp, a nawet zmniejszyć upośledzenie widzenia, dodatkowo można spożywać cynk i selen. Od niedawna stosowana jest przez okulistów nowa metoda - tzw. fotodynamiczna - polega na wprowadzeniu do krwiobiegu barwnika, wychwytywanego przez patologiczne naczynia w oku. Tylko one są później niszczone za pomocą lasera. Nie poprawia ona jednak widzenia, a jedynie hamuje dalszy rozwój choroby.

Lek. Przemysław Pala
Akademia Zdrowia Arkadia Lido
Jastrzębia Góra.