(06.II.2005) Ostry napad dny moczanowej - odpowiada lek. med. Wojciech Kania

Szanowny Panie Doktorze!
Po miesiącu intensywnego książkowego stosowania ŻO doznałem ostrego napadu dny moczanowej. Oczywiście nastąpiło przerwanie diety optymalnej, jednak chciałbym wiedzieć, czy w przypadku dny stosowanie tej diety jest w ogóle możliwe.
Mam 52 lata, waga po miesiącu stosowania diety 72 kg (wcześniej 80). Choruję na nadciśnienie. Stosowałem proporcje BTW: 1:1,5:0,8. Uprzejmie proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,
Jerzy O.


Panie Jerzy
Z listu wynika, że leczy się Pan z powodu nadciśnienia i chorób przemiany materii. Choroby te mają swoją przyczynę w zaburzeniach spowodowanych niewłaściwym odżywianiem stosowanym do tej pory. Nie podaje Pan swojego wzrostu i nie mogę ocenić, czy miał Pan nadwagę, choć spadek wagi to sugeruje. Utrata 8 kg na początku żywienia jest u Pana rzeczą normalną i świadczy przede wszystkim o pozbyciu się balastu, który nosił Pan w przewodzie pokarmowym. Znajduje się tam zawsze nawet ok.5 kg treści pokarmowej, która podlega trawieniu. Ponieważ zwykłe odżywianie nie pozwala opróżnić się naszym jelitom (ciągle dorzucamy następne porcje do żołądka), dopiero żywienie optymalne umożliwiło organizmowi pozbycie się tego, co tam zalegało. Nie należy się więc spodziewać, że taki spadek wagi będzie ciągle - teraz, jeśli jest taka potrzeba, będzie on wolniejszy. Nie wiem, czy atak dny, o którym Pan pisze, był u Pana pierwszy w życiu i czy brał Pan z powodu tej choroby jakieś tabletki, ale prawdopodobnie towarzyszyła ona Panu już dłuższy czas, nasilając się okresowo. Napady dny moczanowej zdarzają się u chorych w sytuacjach, gdy jedząc pewne produkty, dostarczają zbyt dużo składników podnoszących poziom kwasu moczowego we krwi. Produkty te są wymieniane we wszystkich pozycjach książkowych omawiających żywienie w chorobach przemiany materii, do których właśnie należy dna. Zabrania się tam jedzenia przede wszystkim roślin strączkowych, ryb, podrobów, picia piwa, mocnej kawy, herbaty itd. Większość tych rzeczy, jak Pan wie, nie zaleca się również w żywieniu optymalnym i dlatego spokojnie można stosować żywienie optymalne chorując na dnę moczanową. Zjadane optymalne ilości podrobów również nie będą powodować przykrych dolegliwości. Odnotowano przypadki osób chorujących na dnę, u których występował podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi, a nie było ataków bólowych. Napisał Pan o "intensywnym" stosowaniu ŻO przez 1 miesiąc, ale nie wynika z tego dokładnie, co Pan jadł i w jakich ilościach. Spadek wagi sugeruje, że ilości i proporcje mogły być dobre, ale nie można nic powiedzieć na temat jakości produktów i kompozycji posiłków. Spotyka się optymalnych, którzy na początku stosowania ŻO trzymają się ściśle jadłospisów z książek i czasopism, nie dopasowując ich do własnych potrzeb, chorób i innych okoliczności związanych z dotychczasowym życiem. Posiłki powinny zawierać w swoim składzie wszystkie potrzebne składniki pokarmowe, a niedoborów w tym zakresie można uniknąć, urozmaicając nasze jadłospisy. Niestety jest dużo osób, które utożsamiają sobie osobę optymalną z człowiekiem opychającym się golonką, jajkami i pijącym smalec. Aby w pełni zrozumieć ideę i zasady stosowania żywienia optymalnego, należy je stosować długo i ciągle rozwijać wiedzę z tego zakresu, aby znaleźć swoją właściwą drogę do zdrowego życia.
Z pozdrowieniami,
lek. med. Wojciech Kania