(04.06.2018) Problemy kardiologiczne - lek. med. Przemysław Pala

Witam serdecznie.

Piszę do Państwa z powodów głównie problemów kardiologicznych. Jestem na diecie optymalnej już od prawie półtora roku, ustąpiły mi wszelkie problemy jelitowe, jakoś wzroku się poprawiła na tyle, że nie potrzebuje okularów do czytania książek, lepsza pamięć itd. A głównie przeszedłem na dietę z powodu nietolerancji fruktozy, to był mój pierwszy krok. Mój największy problem jest związany z sercem a dokładnie:  zdarza się, choć rzadko, nieregularne bicie serca, przyśpieszenie, kołatanie, bóle serca (dokładnie w tym samym miejscu), często towarzyszy duszność przy mocnym biciu serca jakby ktoś od środka w mostek uderzał. Pojawiają się mroczki przed oczami, ostatnio coraz częściej, i również rzadziej ale gdy wstaje z łóżka to mi się w głowie kręci. Problemy z sercem towarzyszyły mi od zawsze i kilka razy, jeszcze wcześniej, zanim zacząłem dietę optymalną, dochodziły sytuację, że robiło mi się ciemno przed oczami a nogi z "waty" i gdybym nadal stał, to pewnie bym zemdlał, ale gdy tylko siadałem, ustępowało. Mam również ciśnienie, obecnie 130-138 / 70-80, a u Pani dr, ale zawsze jestem po kawie, to ciśnienie dochodzi do 170? nie pamiętam pełnego wyniku, ponieważ nigdy nie biorę tego pod uwagę, bo choć Pani dr tłumaczę, ze śpieszyłem się do niej i jestem po kawie, to po pierwszym spotkaniu wypisała mi skierowanie do szpitala na tydzień, aby monitorowali mi ciśnienie. Jako nastolatek mieszkałem z rodzicami, którzy mieli problem ze sobą, alkohol, kłótnie i niezliczona ilość problemów i zawsze, gdy się stresowałem, to wówczas zaczęły pojawiać się problemy z sercem. Może to jest nerwica serca? Albo dziedziczne, ponieważ moja mama również ma problemy z sercem. Mam 29 lat, 183 cm wzrostu, ważę obecnie 79 kg (ok 10 % tkanki tłuszczowej) od pół roku, a zawsze moja waga oscylowała między 70-72 kg, bez nałogów. Byłem ostatnio na badaniach, na które wysłała mnie pani doktor. Według EKG wychodzi, że jestem aktywny fizycznie, a kiedyś lekarz po EKG stwierdził przerost jednej z komór serca, nie pamiętam której, które niby jest spowodowane intensywnymi treningami. Wyniki z morfologii krwi są wręcz idealne, według zakresów referencyjnych, wszystko jest w normie. Jedynie, czego Pani dr nie wzięła pod uwagę, a co ja i znajomy dr wiedzieliśmy to podwyższony wynik AST - który uważamy, że jest to wpływ serca, a Pani dr twierdziła, ze wątroba lub rak nadnerczy, który powoduje również nadciśnienie.

Wyniki:
 ALT 38 U/l (0-41)
AST 60 U/l (0-40)

GGTP 16 U/I (10-71)

Mam również USG jamy brzusznej, z oceny osoby, która przeprowadzała badanie wynikło, że wszystko jest w porządku, każdy narząd. Tarczyca również w normie czyli TSH i FT4. Czy Państwo mają odpowiedni sprzęt, aby zrobić pełny zakres badań mojego stanu zdrowia, głównie serca czy powinienem najpierw pójść do kardiologa? Czy po powyższych wynikach jest możliwość oceny, co to za wada i jest szansa na wyleczenie?

W razie jakichkolwiek pytań będę do dyspozycji.

Pozdrawiam serdecznie,

Mariusz S.

 

Szanowny Panie Mariuszu,

w przesłanych przez Pana załącznikach z wynikami badań trudno doszukać się poważniejszych odchyleń od normy. Wskaźniki laboratoryjne są zasadniczo idealne nie licząc jedynie AST będącego wskaźnikiem funkcji wątroby. Jest on co prawda podwyższony, ale wartości poniżej 100 U/l nie świadczą jeszcze o żadnej chorobie. Wysuwanie podejrzenia raka na podstawie wyniku AST na poziomie 60 wydaje się daleko posuniętą przesadą. W nadesłanym EKG też nie dopatruję się specjalnych odchyleń od normy. Rytm jest prawidłowy, bez żadnych zaburzeń. Załamki z odprowadzeń przedsercowych, które mogą świadczyć o przeroście mięśnia sercowego, nie odbiegają zasadniczo od normy. Co prawda po prawej stronie są nieco wyższe, ale tylko nieznacznie i nie może to być wystarczającym powodem do postawienia takiego rozpoznania jak przerost prawej komory. Gdybym miał opierać się jedynie na przesłanych przez Pana badaniach to powiedziałbym, że jest Pan zdrowym człowiekiem, jednak zdrowia nie definiują wyniki tyko stan pacjenta. W samej definicji „zdrowia” nie ma ani jednego słowa o jakichkolwiek wynikach badań. „Zdrowie” według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to stan cechujący się uzyskaniem dobrego samopoczucia na poziomie fizycznym, psychicznym i społecznym, a nie posiadanie prawidłowych wyników mieszczących się w przyjętych normach. Wydaje się, że obecnie wielu lekarzy nie pamięta o tej definicji i zbyt często leczy się pacjentów tylko ze względu na odchylenia od norm laboratoryjnych. W Pana przypadku mamy do czynienia z sytuacją gdzie występuje złe samopoczucie przy prawidłowych wynikach badań i to może być traktowane jako choroba, którą należy zdiagnozować i w miarę możliwości wyleczyć.

Niestety Arkadia Lido nie dysponuje specjalistycznym sprzętem diagnostycznym, ponieważ nie jest to szpital, tylko ośrodek wypoczynkowy. Przyjeżdżający do nas pacjenci posiadają zazwyczaj wykonane wcześniej badania odpowiednie do ich jednostek chorobowych. Wykonanie pełnej diagnostyki stanu zdrowia, o którą Pan pyta, jest często niemożliwe nawet w mniejszych szpitalach, które też nie dysponują nieograniczonymi możliwościami diagnostycznymi. Niektóre procedury wykonuje się niekiedy tylko w wyspecjalizowanych w określonym kierunku ośrodkach. Z przedstawionych dolegliwości obiektywnie potwierdzone wydaje się być jedynie podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, ponieważ pomiaru dokonywał lekarz. W Pana wieku cienienie skurczowe na poziomie 170 mm/Hg należy uznać za znamiennie podwyższone jeżeli utrzymuje się na stałe. Jeżeli takie ciśnienie jest mierzone tylko w gabinecie lekarskim, to nie traktuje się tego jako chorobę, ponieważ zazwyczaj jest związane ze stresem związanym z wizytą u lekarza, a zdarza się to bardzo często. Picie kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego, może natomiast przyspieszać akcję serca. Ciśnienie jakie Pan sam sobie mierzy jest prawidłowe i nie wymaga leczenia. Pozostałe opisane przez Pana objawy nie mają żadnego obiektywnego potwierdzenia i są to jedynie odczucia, dlatego wymagałoby to pogłębienia diagnostyki. Nie zawsze dzieje się tak, że uczucie nieregularnej pracy serca wiąże się z arytmią. Aby ten związek potwierdzić lub wykluczyć należałoby wykonać badanie holterowskie czyli 24 godzinne EKG. Polega ono na podłączeniu elektrod do klatki piersiowej i zapisie EKG przez całą dobę w normalnych warunkach, to znaczy w zwykłym dniu, podczas codziennych obowiązków. Jeżeli wystąpi uczucie kołatania lub bóle zamostkowe to należy zapisać godzinę i następnie porównać to z zapisem EKG. Brak zmian w zapisie podczas napadu będzie oznaczać, że dolegliwości nie mają podłoża sercowego i mogą być objawami nerwicy. W takiej sytuacji bobrze byłoby zastosować prądy selektywne PS na centralny układ nerwowy. W przypadku wystąpienia zmian w zapisie EKG podczas napadu konieczne będzie rozszerzenie diagnostyki i wykonanie badania USG serca, ponieważ stany te mogą być spowodowane anatomiczną wadą serca, które to leczy się chirurgicznie. Uważam to jednak za mało prawdopodobne. Oprócz przyczyn sercowych podobne stany mogą być powodowane również przez przepuklinę rozworu przełykowego lub dyskopatię w odcinku piersiowym kręgosłupa, co wymaga odrębnej diagnostyki. Większość dolegliwości związanych z przepuklinami przewodu pokarmowego ustępuje prawie natychmiast po zastosowaniu żywienia optymalnego, ponieważ zmniejsza się objętość spożywanych pokarmów oraz ilość gazów trawiennych, co powoduje, że przepukliny przestają się wypełniać i nie dają dolegliwości. W niektórych przypadkach dolegliwości utrzymują się jednak po wdrożeniu diety i wymagają leczenia farmakologicznego, a możliwe jest też chirurgiczne. Nie przypominam sobie jednak żadnego przypadku, w ciągu ostatnich 20 lat, żeby trzeba było operować kogoś żywiącego się optymalnie z powodu przepukliny rozworu przełykowego. W celu stwierdzenia obecności przepukliny należy wykonać badanie RTG jamy brzusznej z kontrastem w pozycji odwróconej, to znaczy głową w dół. Jest to bardzo proste i tanie badanie, ale wykonuje się je rzadko. Aby ocenić stan kręgosłupa najlepiej jest wykonać badanie tomograficzne lub rezonans odcinka piersiowego. W przypadku stwierdzenia na przykład dyskopatii leczenie powinno się rozpocząć od fizjoterapii, w grę wchodzą również prądy selektywne.

Wymienione przeze mnie badania można zlecić w poradniach specjalistycznych. Proponuje zacząć do badania holterowskiego, które ukierunkuje dalszą diagnostykę. Z opisanych przez Pana objawów podejrzewałbym raczej niekardiologiczną przyczynę dolegliwości.

lek. med. Przemysław Pala